2013. december 11., szerda

Az adventi nyuszi, aki még Xavértól sem félt



Ha már kint nyoma sincs a télnek, bent muszáj valami karácsonyi hangulatot teremteni. Én már alig vártam, hogy ünnepi díszbe öltöztessem a kis lakást: adventi koszorú, ablakdísz, ajtódísz, rénszarvasok, gyertyák mindenütt :-)

Így már december elseje óta itt lógnak a nappaliban ezek a fordított piramisok, azaz az adventi naptárunk. Már tavaly is próbálkoztunk ilyesmivel, hogy legyen kalendárium, meg hogy ajándékozzuk meg egymást, de akkor nem jött össze. Az idén azonban már jó előre gondolkoztunk, így november utolsó napján egy backgammon-meccsel döntöttük el, hogy ki kezdi a sort. Azóta már az ajándékok több mint felén túl vagyunk. Egyik nap Domán kap valamit az adventi nyuszitól (mi így nevezzük), másik nap pedig én. 

A második adventi hétvégén például egy hamburgi utazással leptük meg magunkat. Eredetileg a nürnbergi vásárt szerettük volna megnézni, mert az itt a leghíresebb, de a kutyaelhelyezési-szálláskeresési problémák elsőre túl nagynak mutatkoztak, így maradtunk az egyszerűbb megoldás mellett. Ami csak elsőre tűnt az egyszerűbbnek, ugyanis időközben megérkezett Xavér, az orkán, akitől 6 méter magas árvizet és mittomén hány száz kilométer per órás szelet vártak Hamburgban. Hála Istennek szombatra nyoma sem volt ennek, így jó német módjára "mitfahrgelegenheit"-ra szálltunk, és elmentünk Hamburgba, ahol aztán karácsonyi parádé, a Rathausplatz felett műanyag szánkóban, műanyag rénszarvasokkal elszáguldó Mikulás és hamisítatlan reeperbahni Santa-sztriptíz várt ránk (igen, nem olvastátok félre, Hamburg híres szexnegyede, a St. Pauli is rendezett magának egy elég sajátos adventi vásárt).

Hamburg-Rathausplatz az St. Petri templom tornyából
Xavér azért nem tűnt el nyomtalanul: otthagyta kézjegyét a városban. Vasárnap például (nagy bánatunkra) nem nyitott ki a Fischmarkt (ahol állítólag isteni frissen sült, Hamburg kikötőjében halászott halakat lehet enni), de azért pár kikötői kajálda nyitva volt, így nem maradtunk hal nélkül. A kikötő egyébként rettentően ronda (szerintem), bár gigantikus méreténél fogva lenyűgöző. Én például még sosem láttam óceánjárót kvázi "szárazföldre" kirakva.... Az egyik dokkon egy óceánjárót szereltek, amikor ott jártunk. És bár szerintem vagy egy kilométerre volt a parttól a dokk, mégis óriásinak tűnt az egész. Csak így látszódott, hogy mekkora rész az, ami egyébként a vízben szokott lenni...

Hamburg egyébként gyönyörű hanzaváros, szép belvárossal, és egy csomó dizájn-üzlettel (sokkal többel, mint ami Berlinben van). Méreténél fogva sokkal jobban átlátható, mint Berlin, vagy például igazi belvárosa, ami Berlinre nem mondható el (itt kvázi minden kerületnek van belvárosa, ezért értetlenkedünk mindig, amikor felteszitek a kérdést, hogy "és mennyire laktok a belvárostól? Mégis melyiktől?...)

Ja, és az egész nem jöhetett volna létre, ha nincs Ana és Alex, akiket még a Bosch-ösztöndíjnak köszönhetően ismerek, és akik kölcsön adták nekünk erre e hétvégére a lakásukat :-) Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése