2014. november 19., szerda

Közfelháborodtunk - az Euronewsnak

2014. november 17-e a "Közfelháborodás napja" volt nemcsak Budapesten, hanem tulajdonképpen az egész világon. A többi között Londonban, Brüsszelben, Amszterdamban, Stockholmban és Helsinkiben is csatlakoztak az ott élő magyarok a tüntetéshez, amely már nemcsak az internetadóról, hanem az Orbán-kormány sok más intézkedéséről, így a sajtószabadságról, a korrpucióról és az elkeseredettségről szólt.

Berlinben - mint manapság szinte minden - a Facebookon szerveződött az esemény. Csaknem négyszázan regisztráltak, de végül alig 150-en jöttek el. Ebben nagy szerepet játszhatott a tény, hogy a szervezők a 17 órai kezdés mellett döntöttek, ami az általában 18 óráig dolgozó embereknek túl korainak bizonyult.



Mi Alfonzzal erősítettük a tüntetők  - elég csendes - csoportját. Tényleg elég németre sikeredett az egész, nem volt egy hangos szó sem, csak rendezett "felolvasás". Magyarul és németül sorolták fel a szervezők közül ketten, hogy miért jelentenek veszélyt az Orbán-kormány intézkedései a demokráciára, és megszólították a német embereket is, akiknek megpróbálták elmagyarázni a tüntetés okát és célját. Az egész mintegy két órán át tartott csupán, és a végére forró tea is érkezett, csak éppen a műanyag poharakról feledkeztek meg a teát hozók, így azt magunknak kellett szerezni (valaki aztán valahonnan elővarázsolt egy 10-15 darabot, amit újrahasznosítottunk egymás között, így kvázi "nyálszerződést" kötve egymással).

A tüntetésről készült videómat az Euronews Hungary oldalán, és itt is megnézhetitek. Azért lett ilyen kis rövidke, mert eredetileg a nagy összefoglalóba készült, csak a szerkesztő végül úgy döntött, csak a magyar eseményeket teszi bele az tévés anyagba, így az én videóm már "csak" a webes kiadásba fért bele. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése