2012. szeptember 14., péntek

A "White Ocean"

"White Ocean", azaz Weissensee. Sara-tól, a csoporttársamtól hallottam először, hogy így hívják a berliniek a tőlünk mintegy 5 perc sétára található tavat. 
Amikor lakást kerestünk, az ár mellett talán az volt az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a közelben legyen zöld, legyen park, ahol Alfonzzal sétálni tudunk, 
Hát sikerült egy cc. 21 hektáros park mellé költöznünk: Park am Weissen See





Ez egy mesterségesen kialakított tó, amelynek partján a 19. században még egy kastély állt - tánc- és bálteremmel, étteremmel, és hasonlókkal. Aztán ez 1919-ben leégett. Eleinte nem sokan laktak a tó környékén (Berlin még nem nőtte ki magát ekkorára, mint amekkora most), így csak később, ahogy beépült a tó, támadt igény arra, hogy közpark legyen a Weissensee körül. A szabadtéri strand például 1912-ben nyitott. Azóta lehet itt minden nyáron (sőt tulajdonképpen bármikor és bárhol) fürdeni. A második világháború után pedig zenepavilon és szabadtéri színpad is épült. A játszóterek pedig azóta is folyamatosan épülnek. Az egyik oldalon egy elég nívós étterem (a Milchhäuschen, azaz "tejesházacska"), a másik oldalon a strand, középen pedig egy szökőkút van. Körülötte pedig mindig sok-sok ember, ragyogó napsütésben és zuhogó esőben is... (A berliniek furcsa szokása, hogy szinte tudomást sem vesznek az időjárási körülményekről.)

Ez a mi "Kiez"-ünk, szép berliniesen fogalmazva. 
Berlin-Weissensee. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése