2014. december 14., vasárnap

A "kötelező" bögrebeszerző körút

Az egész bögremánia még az egyetem alatt, Bécsben kezdődött. Szinte minden évben mentünk valamilyen egyetemi szervezésben a híres-neves bécsi karácsonyi vásárra, és minden évben más színű és formájú volt a bögre, így természetesen minden évben haza kellett hozni egyet. Aztán ugyanez divatba jött a Vörösmarty téri vásáron is. Így onnan is volt pár darab. De hát közismert dolog, hogy a bögre (különösen egy egyetemi kollégiumban) fogyócikk, szóval bécsi bögréből már csak három, budapestiből pedig csak egy van. No, de helyette egyre több a német "példány". Van már Berlinből több helyről, és a tavalyi hamburgi utunkról is kettő. De eddig még egyetlen egy sem volt Németország egyik legismertebb karácsonyi vásáráról, Drezdából. Jelentem, most már van :-)

Egy bécsi és egy hamburgi bögre között a két új szerzemény 
A drezdai "Striezelmarkt" Németország legrégibb karácsonyi vására. Történelmi feljegyzések szerint 1434 óta minden (!) évben megrendezik. Az idén az 580. alkalommal. A vásár neve a hagyományos német karácsonyi sütiből, a Stollenből származik. A Stollen kvázi a németek bejglije (gyümölcs, vagy ahogy mifelénk hívják, püspökkenyérszerű valami), amit az őshonos drezdai viszont Striezelnek (ejtsd: strícel) hív. És mivel a legjobb Striezeleket a karácsonyi vásáron lehetett megvenni, ezért a vásárt elnevezték Striezelmarktnak. 

A drezdai Altmarkt
A vásár azóta turistaattrakcióvá nőtte ki magát, a városvezetőség statisztikái szerint tavaly több mint 2 és fél millióan utaztak azért Drezda városába, hogy lássák. És már nemcsak ezért a vásárért utaznak ide, hanem a teljes karácsonyi "kínálatért". Drezda belvárosában ugyanis 11 vásár sorakozik egymás hegyén-hátán. És ha átsétálunk a másik városrészbe, az úgynevezett Neustadtba (nekem ez a kedvenc városrészem Drezdában még a lipcsei Erasmus-időkből), akkor a hagyományos vásárok alternatív változatait is megtalálhatjuk a Kunsthofenpassage környékén. Például a Scheunében, ahol a hétvégén, amikor mi ott jártunk, designer vásár volt az épületben. 

Öko adventi naptár a drezdai Scheunében. Igen, a WC mellett.
A legjobb az egészben azonban nem is maga a karácsonyi vásár volt, hanem hogy az egészet Sarával és Roberttel közösen csináltuk (Sara lengyelszakos egyetemi csoporttársam). Jó volt végigbeszélgetni az autóutat oda és vissza, megtárgyalni, mennyire giccses cuccokat lehet némely helyen kapni, vagy hogy kinek mit ajándékozunk karácsonyra. Kibeszéltük az egyetemi tanárokat és a jövő évre vonatkozó terveket. Az együtt töltött idő és az odafigyelés voltak tehát ennek a hétvégének az igazi ajándékai. De azért jó volt mindezt egy kis drezdai karácsonyi vásári hangulattal fűszerezni, még akkor is, ha sajnos elég sokat esett az eső, míg ott voltunk... De talán a karácsony fehér lesz. Talán :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése